Boldog Óvoda

Boldog Óvoda

Az egy évre szóló „boldog óvoda” cím csak a kezdet. Liptákné Gergely Valéria, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák intézményvezetője szerint a következő cél az „örökös boldog óvoda” minősítés elnyerése, hogy kezeik között egy empatikus, szeretni és kapcsolódni tudó generáció cseperedjen fel.

Nagy megtiszteltetés érte a Kazincbarcikai Összevont Óvodákat, hiszen a székhelyóvodával, valamint a Nefelejcs, a Napsugár, a Mesevár és a Füzike Tagóvodákkal egyetemben egy budapesti díjátadó ünnepség keretében átvehették a boldog óvoda címet.

A kitüntetést persze alapos és lelkiismeretes munka előzte meg. Liptákné Gergely Valéria intézményvezető elmondása szerint több óvodapedagógusuk is érdeklődött az ún. boldogságóra program iránt, s miután részt vettek az ehhez szükséges képzésen, megkezdődhetett a kicsik önismereti fejlesztése. Ezen belül pedig boldogságfokozó technikák és lelki egészséget fejlesztő kompetenciák is kerültek az „étlapra”.

„Minden hónapban egy bizonyos témát jártak körbe a gyerekekkel, s valamennyi igen hasznos volt. Szóba került többek között a hála fontossága, a társas kapcsolatok ápolása, a megbocsátás vagy épp a jócselekedetek. A gyerekek fogadtatásából szerencsére azt láttuk, hogy sok családtól eleve nem áll távol az ilyen mentalitás, a kicsik otthon is találkoztak hasonló gondolatokkal. Ilyen esetekben már csak megerősítésre volt szükség a részünkről.”

Mint kiderült, a cím ugyan egy évre szól, ám a kazincbarcikai ovik megállíthatatlanok, és a jövőben még több óvodapedagógust szeretnének beíratni a 30 órás képzésre. Így egy megadott csoportlétszám esetén akár elérhetik az „örökös boldog óvoda” minősítést is.

Liptákné Gergely Valéria külön örömmel említette, hogy a Dr. Bagdy Emőke és Bagdi Bella által indított program díjátadó ünnepségén az oklevél mellett hasznos könyvcsomagokat is kaptak. Ezek alapján pedig az öt tagóvodában hamarosan megkezdhetik a kicsik önbizalmának fejlesztését.

Az intézményvezető szerint tervekben és célokban továbbra sincs hiány: két tagóvoda kapcsán is szeretnék megpályázni a „zöld óvoda” címet, egy ovi kivételével pedig már most minden tagintézményük családbarát intézmény.

Csemetéink tehát szemmel láthatóan jó kezekben vannak – hiszen minden ilyen program azt segíti elő, hogy egy pozitív gondolkodású, empatikus, szeretni és kapcsolódni tudó generáció cseperedjen fel, akik ráadásul a környezetüket is védik.

2023.11.07.

További hírek